Не мога да плащам ипотеката си!

Понякога въпреки нашето желание се случват ситуации в живота, заради които нямаме възможност да изплащаме ипотечния си кредит. Как да постъпим тогава?

На първо място трябва да запазим спокойствие и единство в семейството. В никакъв случай не приемайте ситуацията като срамна, споделете и поискайте съвет от приятелите си.  Действайте, а не се крийте от проблема. Ето какво може да направите:

  • Говорете с банката и поискайте мораториум. Повечето банки биха ви дали право на отлагане от шест месеца до една година, ако ги уведомите за затрудненията си в самото начало.
  • Обмислете преструктуриране. Дори да е минал кратък период от кредита ви, може да уговорите удължаване на срока и намаляване на вноските.
  • Проучете условията на други банки. Може оттам да искат да ви спечелят за клиент.
  • Консултирайте се с адвокат, важно е всички процеси и документи, които подписвате с банката да са проверени от ваш юрист.
  • Консултирайте се с брокер относно ликвидната цена на вашия имот в момента. Важно е да не допускате имота да стигне до публичен търг, защото тогава ще се продаде за значително по-ниска стойност и ще остане значителна сума, която вие ще дължите на банката.

Защо да работя с брокер?

За всеки клиент разноските по сделката имат значение. Защо е добре да прецените дали ще ползвате брокер в началото и какво трябва да знаете?

Брокерите познават пазара и тенденциите, защото ежедневно в продължение на години се срещат с продавачи и купувачи. Те познават изцяло процесите на предлагането, търсенето, преговорите и завършването на сделките.

Част от имотите се предлагат само чрез брокери и ако харесате такъв имот, няма как да избегнете плащането на комисиона. Важи и обратното – много професионалисти имат доверени купувачи, които са ги наели и няма да видят частна обява, освен ако техния брокер не им я препоръча.

Ако сте решили да ползвате брокер е добре да се срещнете с няколко и да изберете най-надеждния, защото таксите са еднакви и е по-добре да работите с брокер от по-висока класа.

Ако наемете брокер от самото начало той ще е с вас през целия процес на сделката и ще свърши повече работа за вас, много клиенти дълго се колебаят дали да наемат брокер и след това, когато така или иначе направят сделка с брокер остават с усещането, че не е работил достатъчно. Факт е обаче, че за брокерите се съди по резултата.

 

Не мога да си намеря квартира!

Ние най-добре знаем, че търсенето на апартамент под наем е труден процес. Ето няколко въпроса, които ще ви помогнат да го улесните:

  • Имате ли наистина нужда? Много наематели просто търсят нещо по-добро от сегашната им квартира, но то все не се появява по простата причина, че трябва да отговаря на качество и цена, които не съвпадат.
  • Активни ли сте? Като брокер често ми се е случвало да се обаждам и предлагам наистина добри предложения на клиенти, които са заявили търсене и да получавам отговор: - Сега не ми е удобно, може ли да го видя другата седмица. Нормално е, че най-активните клиенти наемат най-атрактивните имоти.
  • Имате ли достатъчно време? Ако сте оставили за последния момент може просто да няма наличност на такъв имот и да трябва да изчакате.
  • Работите ли с брокер? Ако заявите търсенето си при брокер навреме имате много добри шансове той да успее да ви резервира нещо по вашите критерии. Не губите нищо защото ще му платите само ако той ви намери имота.